Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Υπάρχει τελικά ελεύθερη διακίνηση Ιδεών;;;

Ποιος φοβάται την ξενοφοβία;

Γράφει ο Γιάννης Π. Καραβίδας - 12/02/2009


Eίναι η πρώτη φορά που η Αγγλικανική Εκκλησία απαγορεύει τη συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα!…

Οι πιστοί της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, γνωρίζοντας πως ο ιερέας της ενορίας τους δεν πρόκειται στο Κυριακάτικο κήρυγμά του να τους πει ότι τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων που ανήκουν στο ποίμνιό του θα πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδας τους.

Είναι επίσης καλό να ξέρει κανείς ότι δεν υπάρχουν ρατσιστές μεταξύ των κληρικών της Αγγλικανικής Εκκλησίας--στη Βρετανία πάντα.

Πάντως, για καλό και για κακό, η Αγγλικανική Εκκλησία φρόντισε να το διασφαλίσει αυτό και γραπτώς--απαγορεύοντας την χειροτονία μελών του ξενοφοβικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος η ιδεολογία του οποίου, όπως υποστηρίζει, δεν συνάδει με τις αξίες του χριστιανισμού. Η σχετική απαγόρευση βρήκε σύμφωνα 322 μέλη της Συνόδου--μόνο 12 ψήφισαν κατά και οι αποχές δεν ξεπέρασαν τις 20. Κι ας είχε προειδοποιήσει τη σύνοδο ο γραμματέας του σώματος, Γουίλιαμ Φίταλ, ότι η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να καταστήσει ανεφάρμοστη την απαγόρευση, αφού το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα λειτουργεί νόμιμα.

Κι αυτή δεν είναι σίγουρα η μόνη ένσταση: η Εκκλησία δεν θα χειροτονεί μέλη του συγκεκριμένου κόμματος που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τον εθελοντικό επαναπατρισμό των μεταναστών. Θα δεχόταν, όμως, μέλη άλλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς--της Combat 18 (το όνομα της οποίας σχετίζεται με τα αρχικά του Χίτλερ: Α=1 και Η=8) για παράδειγμα, ή ενός νέου Εθνικού Μετώπου; Θα πρέπει η Σύνοδος να εκδίδει απαγορεύσεις για κάθε μία ακροδεξιά οργάνωση χωριστά; Και γιατί, ύστερα, οι απαγορεύσεις να αφορούν, π.χ., μόνο την άκρα δεξιά; Πόσο "χριστιανικές" είναι, τέλος, αντιδράσεις αυτού του τύπου;

Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, μπορεί να εξανίσταται και να κατηγορεί την Αγγλικανική Εκκλησία για "κυνήγι μαγισσών", αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να χαίρεται, αφού "διώξεις", όπως αυτή, ουσιαστικά το ωφελούν.

Πάντως, δεν είναι μόνον η Αγγλικανική Εκκλησία που λέει "όχι" στο κόμμα αυτό: μέλη του δεν μπορούν επίσης να γίνουν αστυνομικοί, να εργασθούν σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή στην υπηρεσία Μετανάστευσης. Ο αρχηγός του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, Νικ Γκρίφιν, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία πως το κόμμα του δεν είναι ρατσιστικό.

"Οι Εργατικοί, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι-Δημοκράτες είναι όλοι τους υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης που πιστεύουν στην καταστροφή της χώρας μας μέσω της μαζικής μετανάστευσης και στην πλήρη παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κυριαρχίας που κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες" ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, όταν οι υποψήφιοι των τριών μεγάλων κομμάτων στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου στο Χάρογκειτ της βόρειας Αγγλίας κάλεσαν τους συμπολίτες τους να ψηφίσουν οποιοδήποτε κόμμα εκτός του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος.

Είναι πρωτοφανής η κίνηση αυτή για μια χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που φημίζεται για το φλέγμα της.

Αλλά, όπως φαίνεται, όλοι φοβούνται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μεγάλη κρίση που δοκιμάζει τώρα τη χώρα: η ανεργία έχει φτάσει σχεδόν τα δύο εκατομμύρια και σχεδόν κάθε δέκα λεπτά ένα σπίτι κατάσχεται απ' τις τράπεζες και, το χειρότερο, η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Ο κόσμος φοβάται ότι μπορεί να μείνει άνεργος, όπως φοβούνται κι αυτοί που έχουν μείνει άνεργοι ότι μπορεί να μην ξαναβρούν δουλειά. Και ο φόβος, η δυσαρέσκεια και ιδιαίτερα, η οργή έχουν μια σκοτεινή πλευρά: η οικονομική κρίση του '30 στη Γερμανία άνοιξε, ως γνωστόν, τις πόρτες στον Χίτλερ και στο Τρίτο Ράιχ.

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκόρντον Μπράουν, ο υπουργός αρμόδιος για τα παιδιά και τα σχολεία, ο Έντ Μπολς, δεν κρύβει τον φόβο του πως η παγκόσμια οικονομική κρίση--που είναι, όπως δηλώνει, "η σοβαρότερη των τελευταίων 100 ετών --μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την άνοδο του φασισμού, όπως συνέβη τη δεκαετία του '30.

"Στοιχεία της άκρας δεξιάς, όπως το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα", προειδοποιεί εξάλλου ο γενικός γραμματέας ενός από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας, ο Ντέρεκ Σίμπσον, "προσπαθούν να πιαστούν από το συνδικαλιστικό κίνημα για να προωθήσουν τη δική τους ρατσιστική ατζέντα".

Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα ήταν, ας σημειωθεί, μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να υποστηρίξουν τις απεργίες συμπαράστασης που έγιναν προ ημερών σε πολλά σημεία της χώρας με κεντρικό σύνθημα "Βρετανικές δουλειές για τους Βρετανούς εργάτες"--κινητοποιήσεις που άρχισαν αυτή την εβδομάδα και πάλι σε δύο σημεία της Αγγλίας με το ίδιο σύνθημα: "Βρετανικές δουλειές για τους Βρετανούς εργάτες"!

Αναδημοσίευση από skai.gr

http://www.skai.gr/master_story.php?id=110637


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου