Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Οι Νομπελίστες ανακαλύπτουν τον…Καρατζαφέρη!

Μόνη λύση, η κακή λέξη από «Ε»

Tης Eυρυδικης Μπερση / ebersi@kathimerini. gr

«Η εθνικοποίηση των τραπεζών έχει προταθεί ως μέτρο για να αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Συμφωνείτε;», ρωτήθηκε την Παρασκευή ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς. «Η εθνικοποίηση είναι η μοναδική απάντηση. Αυτές οι τράπεζες έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει», ήταν η απόλυτα σαφής τοποθέτηση του πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ερώτηση της Deutsche Welle. Ο Στίγκλιτς κατέστησε σαφές ότι δεν μιλάει για κάποιες περιθωριακές τράπεζες αλλά «για έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεγάλων τραπεζών» και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό δημόσιο έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισ. δολάρια για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο. «Οποιοδήποτε σύστημα διαχωρίζει την ιδιοκτησία από τον έλεγχο ακολουθεί συνταγή καταστροφής. Η εθνικοποίηση είναι η μόνη απάντηση», ξεκαθάρισε.

Σε πανομοιότυπο συμπέρασμα κατέληξε και έτερος νομπελίστας, ο καθηγητής του Πρίνστον Πολ Κρούγκμαν. Γράφοντας στους New York Times, ο Κρούγκμαν επισήμανε ότι το σχέδιο στήριξης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, με την τωρινή μορφή του «ισοδυναμεί με τεράστια επιδότηση προς τους μετόχους με κανένα αντάλλαγμα για τους φορολογουμένους». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε λεφτά κάνοντας τεράστια δώρα στις τράπεζες και στα στελέχη τους, μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», σημείωσε ο Κρούγκμαν.

Οι κατ’ ουσίαν χρεοκοπημένες τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν δάνεια, με τρομακτικά αποτελέσματα για την οικονομική δραστηριότητα. Οι δύο νομπελίστες θεωρούν ότι μόνο αν περάσουν στον έλεγχο του κράτους θα υποχρεωθούν να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί ώστε να μην κυλήσει η αμερικανική οικονομία στην άβυσσο. Όσο για το αν το δημόσιο μάνατζμεντ θα ήταν χειρότερο από το ιδιωτικό, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς κάτι χειρότερο από αυτό που ήδη προκάλεσαν τα χρυσοπληρωμένα στελέχη, τα οποία τώρα προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια της κυβέρνησης Ομπάμα σε κάθε λύση που εμπεριέχει την κακή λέξη από «Ε».


Αναδημοσίευση από kathimerini.gr


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_10/02/2009_302813



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου