Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2015

Ισλαμιστές σε δράση στην Ευρώπη. Έξοδος διαφυγής;



Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Γαλλία με τους ισλαμιστές τρομοκράτες και το…«θεάρεστο» κατ’ αυτούς, έργο τους. Από τις πρώτες στιγμές φάνηκε κάτι ξεκάθαρα: οι δράστες δεν ήταν τυχαίοι. Ήταν εκπαιδευμένοι. Το όλο ζήτημα έγινε ακόμα πιο σοβαρό όταν η αρχική επίθεση στη εφημερίδα συνοδεύτηκε από την επίθεση στους δύο αστυνομικούς με αποτέλεσμα έναν θάνατο και έναν τραυματισμό. Η κρισιμότητα της κατάστασης ξεδιπλώθηκε πλήρως με την ομηρία τουλάχιστον έξη ατόμων σε εβραϊκών συμφερόντων κατάστημα, από δύο δράστες, έναν άντρα και μια γυναίκα, που απεδείχθη ότι ήταν οι ίδιοι που επιτέθηκαν στους δύο προαναφερθέντες αστυνομικούς.

του Παναγιώτη Α. Καράμπελα* – 10/01/2015


Η αίσθηση που υπήρχε αρχικά ήταν ότι η Γαλλία, μια χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες δομές ασφαλείας και ήδη σε αυξημένο συναγερμό μετά τις μικρότερες επιθέσεις που είχαμε δει πριν λίγες εβδομάδες, θα ανταποκρινόταν έγκαιρα. Και όντως έτσι φάνηκε στην αρχή. Ενώ εντόπισαν γρήγορα το ποιοι ήταν οι δράστες και τους ξετρύπωσαν, παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε μια σειρά αποκαλύψεων και λαθών άνευ προηγουμένου, που έκαναν όλους όσους ασχολούνται με τον χώρο της άμυνας και της ασφάλειας να μουδιάσουν.


Στρίμωξαν τους τρομοκράτες, αλλά αυτοί κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να οδηγήσουν για σχεδόν 80 χλμ. μέχρι ουσιαστικά να αυτοεγκλωβιστούν πιάνοντας ομήρους όπου και εξοντώθηκαν. Όπως προκύπτει από την ως τώρα έρευνα, τα δύο αδέρφια που επιτέθηκαν στην εφημερίδα, είχαν εκπαιδευτεί στην Υεμένη από εκεί φανατικούς ισλαμιστές. Από τις έως τώρα πληροφορίες δε, τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο τον είχαν υπό παρακολούθηση οι υπηρεσίες της Γαλλίας. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να βρει τον εξοπλισμό που ήθελε (ΑΚ-47 αλλά και RPG), να σχεδιάσει και να εφαρμόσει το σχέδιό του. Στην δε ομηρία στο εβραϊκό κατάστημα, οι ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν και εξόντωσαν τον έναν εκ των δύο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έως τώρα σκότωσαν και τέσσερις εκ των ομήρων. Κατά άλλες πηγές δεν σκοτώθηκαν αλλά τραυματίστηκαν. Η δε γυναίκα-τρομοκράτης, διέφυγε(!) του αστυνομικού κλοιού!


Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι: αν αυτά γίνονται στην Γαλλία, με την παράδοση και προετοιμασία που έχει, με την κουλτούρα ασφαλείας που έχει καλλιεργήσει εδώ και δεκαετίες (ας μην ξεχνάμε ότι είναι πυρηνική και διαστημική δύναμη…), τι μπορούμε να περιμένουμε από την Ελλάδα, με τους γελοίους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών, τον ελλιπή εξοπλισμό και την παντελή έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας; Με «μυστικές» υπηρεσίες που κάνουν ετήσιους χορούς, διορίζονται σε μεγάλο βαθμό με κομματικά κριτήρια, ασχολούνται με…διαλευκάνσεις απαγωγών επιχειρηματιών από ποινικούς, έχουν συνδικαλιστικό όργανο που τους οδηγεί σε…απεργίες(!) και που ανέχονται η πολιτεία να μην τους προστατεύει όταν δημοσιογραφίσκοι βγάζουν ανοιχτά στη δημοσιότητα ονόματα επιχειρησιακών πρακτόρων θέτοντας τη ζωή τους και τις αποστολές τους σε κίνδυνο; «Μυστικές» υπηρεσίες που ξεκατινιάζονται δημόσια με ανώνυμες επιστολές και κόστος το ξήλωμα σε όμορες χώρες δικτύων που με κόπο φτιάχτηκαν και με αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο συνεργατών τους; Που διώκουν άξια στελέχη τους επειδή έκαναν σωστά τη δουλειά τους αλλά αυτή δεν άρεσε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία ή/και ξένη δύναμη; Τι μπορεί να σου κάνουν οι φιλότιμοι εξ αυτών που συνήθως βγάζουν το φίδι από την τρύπα και οι άξιοι πλην λίγοι αριθμητικά των ΕΚΑΜ, ΜΥΑ, ΚΕΑ κτλ.; Και –το κυριότερο– τι μπορούμε να περιμένουμε για το μέλλον, όταν έρθει η σειρά μας να ζήσουμε περιστατικά σαν αυτά της Γαλλίας, από τη στιγμή που ως κοινωνία ζούμε στο ψευτοανθρωπιστικό, λαθροαριστερό μας ροζ συννεφάκι και που οι πολιτικοί μας ταγοί είναι τόσο χαμηλού επιπέδου, ασχολούμενοι με οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία του εδώ και καιρό διαγραφόμενου στον ορίζοντα προβλήματος ασφαλείας της χώρας μας;

* Ο Παναγιώτης Α. Καράμπελας είναι Στρατηγικός και Πολιτικός Αναλυτής με εξειδίκευση στην Διαχείριση Κρίσεων, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου