Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2008

Ε-Ε-Ερχονται!...

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την προθυμία της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων από το Ιράκ στα κράτη μέλη της Ε.Ε


1-12-2008


Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει την προθυμία που εκφράζεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων από το Ιράκ στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το συμπέρασμα αυτό, που υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στις 27 Νοεμβρίου, αποτελεί θετική ανταπόκριση στην έκκληση της Υ.Α. για τη μετεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων στην Ε.Ε. Η Υ.Α. έχει ζητήσει τη μετεγκατάσταση ιδιαίτερα των ευάλωτων προσφύγων από το Ιράκ, όπως είναι τα θύματα βασανιστηρίων, γυναίκες που κινδυνεύουν, ασυνόδευτα παιδιά ή ηλικιωμένοι χωρίς υποστήριξη.

Η Υ.Α. ασκεί πίεση στην Ε.Ε. τους τελευταίους 18 μήνες προκειμένου να κάνει πράξη τη δέσμευσή της για προστασία των Ιρακινών προσφύγων μέσω της μετεγκατάστασης περισσότερων προσφύγων. Μέχρι τώρα, μόνο ένας μικρός αριθμός των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. υλοποιεί προγράμματα μετεγκατάστασης. Από τον Απρίλιο του 2007 και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2008, η Υ.Α. προχώρησε στη μετεγκατάσταση περισσότερων από 22.000 Ιρακινών προσφύγων από τη Συρία, την Ιορδανία και άλλες χώρες της περιοχής. Περίπου το 10% από αυτούς έγιναν δεκτοί από χώρες της Ε.Ε., ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η έκκληση του Συμβουλίου για στενή συνεργασία μεταξύ της Υ.Α. και των κρατών μελών της Ε.Ε. αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της Υ.Α., όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διερευνητικής αποστολής της Ε.Ε. στη Συρία και την Ιορδανία, για να προωθήσει τη μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. Τα συμπεράσματα αποτελούν το πιο αποφασιστικό και θετικό βήμα που έχει κάνει συλλογικά η Ε.Ε. μέχρι τώρα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Η Υ.Α. και άλλοι διεθνείς εταίροι προσβλέπουν στην άμεση κινητοποίηση των κρατών μελών, προκειμένου να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να προχωρήσουν στη μετεγκατάσταση προσφύγων από το Ιράκ.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια ξεριζωμένοι Ιρακινοί παραμένουν ακόμη στη Συρία, την Ιορδανία και άλλες χώρες στην περιοχή. Η Υ.Α. ελπίζει ότι θα είναι δυνατό για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών να επαναπατριστούν εθελοντικά, με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αλλά ακόμη και όταν αυτή η επιστροφή καταστεί δυνατή, θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μετεγκατάσταση των ιδιαίτερα ευάλωτων προσφύγων από το Ιράκ. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ανάγκη να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα, είναι περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά που διέφυγαν από το Ιράκ και ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ειδικότερα σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων Ιράκ και Συρίας. Η Υ.Α. ευελπιστεί ότι θα γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για τους ανθρώπους αυτούς.


Αναδημοσίευση από flash.gr

http://world.flash.gr/cosmosl/2008/12/1/40413id/


Καλώς να ορίσουν τα παιδιά! Ε, άλλωστε τόση μοναξιά σε αυτόν τον τόπο, να μην την μοιραστούμε με κανέναν Χριστια...Μουσουλμάνο;;; Δεν έχουμε που δεν έχουμε και καθόλου μετανάστες στην Ελλάδα, σου λέει η Ε.Ε.: "Κάτσε! Εμείς να μην γευθούμε από τούτον τον καρπό της Παγκοσμιοποιήσεως;; Αμ πως! Κορόιδα είμαστε;;;" Φέρτε τους παιδιά, φέρτε τους! Αλλά αυτούς να τους βάλετε στα σπίτια των ΣΥΡΙΖαίων, του Τσίπρα, του Αλαβάνου αλλά των άλλων μπουμπουκιών, του Βαλλιανάτου, της Διαμαντοπούλου, της Δαμανάκη κτλ.! Τις δικές τους...αριστερές και πτωχικές βιλίτσες των εις τα Βόρεια Προάστεια! Εκεί να τους βάλεται, μπας και γλυτώσει και καμία πραγματικά φτωχή γειτονιά της χώρας μας από την υποβάθμιση!...

1 σχόλιο:

  1. Οι "άθλιοι"! 6/12/2008

    Δεκατρείς μέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Espresso» και τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ύστερα από την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, των «ομήρων» του Αγίου Παντελεήμονα, ο κοινωνικός ιστός στο δεύτερο μεγάλο γκέτο της πόλης μοιάζει με καζάνι που βράζει! Μπορεί οι αλλοδαποί να σκόρπισαν από την πλατεία, λόγω των αυξημένων πεζών περιπολιών στην περιοχή, και η γωνία όπου κούρνιαζαν στο πλάι του ιερού ναού να καθαρίστηκε και να ασφαλίστηκε με λουκέτο, ωστόσο εξαθλιωμένοι οικονομικοί μετανάστες συνεχίζουν να στοιβάζονται στα πεζοδρόμια και στο περιβόητο τριώροφο της οδού Πιπίνου.

    Οι Ελληνες κάτοικοι ασφυκτιούν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Η δυσοσμία από τη μαζική διαμονή σε δυάρια-τρώγλες δεν εξαφανίστηκε μετά τα εφήμερα μέτρα της αστυνομίας και τα παχιά λόγια των πολιτικών και των υπευθύνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώπιον μιας εικονικής πραγματικότητας και φαινομενικής κοινωνικής συνοχής, που δεν θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλοί από αυτούς συγκεντρώνονται «κρυφά» τα βράδια προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα που έχει χάσει τον ύπνο της προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημά της. Η Αλίκη Παπαδάκη μάς άνοιξε το σπίτι της και μας άφησε να φωτογραφίσουμε τα σημεία που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από την υγρασία που προκαλείται από τις σπασμένες σωληνώσεις της αποχέτευσης του «αμαρτωλού» τριώροφου. Δυστυχώς για εκείνη, το διαμέρισμά της το χωρίζει μια μεσοτοιχία από την απόλυτη παρακμή. Από το κτίριο όπου κοιμούνται οι εκατοντάδες αλλοδαποί σε συνθήκες που υποβιβάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

    «Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι. Με ενοχλεί η άθλια κατάσταση στην οποία ζουν οι ενοικιαστές. Ζω παγιδευμένη δίπλα σε μια εστία μόλυνσης. Δεν μπορώ να ανασάνω μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Μέχρι και το Υγειονομικό έφερα για να ελέγξει την όλη κατάσταση. Εφριξαν» καταγγέλλει αγανακτισμένη η κυρία Παπαδάκη και συμπληρώνει: «Εχω φτάσει στο σημείο να φοβάμαι για την υγεία μου».
    Από το μπαλκόνι της μπορεί να δει κανείς κουβέρτες, σακούλες, ακαθαρσίες και ανθρώπους, ναυάγια της ζωής, να κοιμούνται ανάμεσά τους. «Με τα ίδια μου τα μάτια είδα αλλοδαπούς να κτηνοβατούν και να σφάζουν τα πρόβατα. Ισως να είναι μέρος της κουλτούρας τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν και τη δική μας υπόσταση. Το μόνο που ζητάμε είναι η αρμονική συνύπαρξη. Δεν είμαι ρατσίστρια. Οποιος όμως θεωρεί το αντίθετο, ας προσπαθήσει να ζήσει για μία ημέρα μέσα στο σπίτι μου» καταλήγει απογοητευμένη η κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα.

    Την ερχόμενη Δευτέρα (8 Δεκεμβρίου) το απόγευμα οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της περιοχής έχουν εξαγγείλει νέα κινητοποίηση. «Θα κατέβω ξανά στο δρόμο. Η κατάσταση έχει... τραβήξει. Θέλουμε να αναπνεύσουμε» δηλώνει η κυρία Ρούλα που μένει ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Το ίδιο αγανακτισμένη φαίνεται να είναι και η κυρία Ευτυχία. «Είμαι γέννημα-θρέμμα της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα. Πονάω που βλέπω τη γειτονιά μου να υποβαθμίζεται. Κάποτε εδώ ήταν το δεύτερο Κολωνάκι. Σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να θεωρείται από τις πλέον κακόφημες συνοικίες. Παρά την ηλικία μου, θα κατέβω κι εγώ στο δρόμο τη Δευτέρα».

    ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ - ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
    ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ
    δείτε περισσότερα http://espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=1&catid=1&artid=891168&pg=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή