Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2008

Η Τουρκία εμπόδισε πετρελαϊκές έρευνες της Κύπρου!

Επεισόδιο κατά της Κύπρου από τουρκικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

24/11/08

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε δύο σκάφη που διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου, στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε δύο σκάφη που διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου, στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Το επεισόδιο συνέβη στις 13 Νοεμβρίου, σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων νοτίως της Πάφου και καταγγέλθηκε την επομένη ημέρα από τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το ερευνητικό σκάφος, υπό τη σημαία της Νορβηγίας συνεχίζει τις έρευνες σε άλλη περιοχή, η οποία είχε καθορισθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικό πολεμικό σκάφος που περιπολούσε στην περιοχή ζήτησε από δύο σκάφη (η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα ερευνητικό πλοία) που βρίσκονταν στην περιοχή να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως φέρονται και να έπραξαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί πλήρως τα δικαιώματά της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμιά περίπτωση δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα που έχει ως κράτος, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «απαράδεκτη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τα μείζονα θέματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 αλλά και τη Συνθήκη της Γενεύης για την υφαλοκρηπίδα» που αναπαράγεται απέναντι και σε ένα ακόμα μέλος της ΟΗΕ και της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία αρνείται την υιοθέτηση και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ως προς τα θέματα αυτά λειτουργεί ως ‘κράτος ταραξίας’», τόνισε, και ζήτησε τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία «να συνεργαστούν αλλά και να επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες απομονώνοντας την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, η Άγκυρα επιχείρησε να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με δική της πετρελαϊκή έρευνα 80 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου. Το επίσης νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Malene Ostervold» διενεργούσε για λογαριασμό της Τουρκίας πετρελαϊκή έρευνα, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ». Στην περιοχή επικράτησε ένταση και είχε σπεύσει η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής».


Αναδημοσίευση από in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=961069&lngdtrid=244

Ενημέρωση 25/11/2008:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=961256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου