Friday, November 21, 2008

Προκλητικά περιφρονητικός ο Τσίπρας προς του Πομάκους!

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα μειονοτικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ότι αφορά τα μειονοτικά θέματα κατά την ομιλία του στο ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Ξάνθης
, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ζήτησε «θεσμοθέτηση της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στα μειονοτικά χωριά, με θεσμοθέτηση θέσης μειονοτικής/ού νηπιαγωγού ή βοηθού νηπιαγωγού με γνώση της μητρικής γλώσσας των παιδιών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας». Παράλληλα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καθιστώντας υπεύθυνη την ελληνική πολιτεία για τη συντήρηση της καχυποψίας: «Όσο θα συνεχίζουμε να ζούμε σε μια πολιτεία που δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θεωρεί εθνική προδοσία για παράδειγμα το να αναγράφεται ο όρος «τουρκικός» στην επωνυμία συλλόγων και σωματείων η καχυποψία καλά θα κρατεί».
Καμία αναφορά στους Πομάκους από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολλά ερωτηματικά εγείρει η σκοπιμότητα του «ανοίγματος» αυτού του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει τον προφανή στόχο του να διεμβολίσει ποσοστό κυρίως του ΠΑΣΟΚ στην μειονότητα. Ουσιαστικά ταυτίζεται με θέσεις των μειονοτικών παραγόντων (εκφρασμένες δηλώσεις Τσετίν Μάντατζη – Χατζηοσμάν για την μειονοτική εκπαίδευση) ρίχνοντας έτσι… νερό στο μύλο του Τουρκικού Προξενείου! Τη στιγμή που καταλογίζει μικροπολιτική προσέγγιση στα μειονοτικά θέματα, συντηρητισμό και αγκυλώσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, την ίδια στιγμή αγνοεί, βγάζοντας εκτός… «σκακιέρας» τους Πομάκους με την παντελή αναφορά σ’ αυτό το κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζεται πομακική και επιδίδεται σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα (βλ. δίκες Καραχότζα – Κόντε) να διατηρήσει ζωντανή την πομακική γλώσσα με την εισαγωγή της στα σχολεία καθώς και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αποδεικνύει ριζοσπαστισμό, η ευθυγράμμιση ενός Ριζοσπαιστικού κόμματος, με θέσεις αυτών που όπως είναι γνωστό ότι προσπαθούν να ομογενοποιήσουν ως «τουρκική» την μειονότητα, και μετέρχονται όλων των μέσων προκειμένου να απαλειφθεί ο αυτοπροσδιορισμός «Πομάκος»; Επί όλων αυτών το «Ε» καλεί φορείς, κόμματα όπως και τον σύλλογο Πομάκων να τοποθετηθούν.

Ακολουθεί το απόσπασμα της ομιλία του κ. Τσίπρα που αναφέρεται στην μειονότητα.

Η Μειονοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
«Και θέλω να σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή σας θέμα, αυτό της μειονότητας. Ένα θέμα ωστόσο που δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως τοπικό καθώς η διαχείρισή του αποτελεί δείκτη προόδου αυτού του τόπου. Γνωρίζουμε ότι στην Θράκη η μειονότητα αποτελείται από 80.000 ανθρώπους που επιβιώνουν σε ένα πολύ δύσκολο γι αυτούς περιβάλλον καθώς η πλάτη του μειονοτικού πληθυσμού συνιστά εδώ και χρόνια μια τεράστια πολιτική σκακιέρα. Εμείς λέμε όμως ότι είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε τις αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα, που έβλεπαν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ως απειλή για το κράτος, και να ενισχύσουμε τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, προβλέποντας όλα εκείνα τα μέτρα που όχι μόνο θα τις προστατεύουν αλλά θα τις αναδεικνύουν σε πλούτο, θα τις συνδέουν με την υπόλοιπη κοινωνία και θα δημιουργούν συνθήκες ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας για τα μέλη τους. Αυτό όμως δεν θα γίνει όσο θα υπάρχουν επικοινωνιακές εξαγγελίες στην κατεύθυνση ουσιαστικά της συντήρησης εκατέρωθεν του «Φόβου του Άλλου». Όσο θα συνεχίζουμε να ζούμε σε μια πολιτεία που δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θεωρεί εθνική προδοσία για παράδειγμα το να αναγράφεται ο όρος «τουρκικός» στην επωνυμία συλλόγων και σωματείων η καχυποψία καλά θα κρατεί. Και θα «νομιμοποιείται» ευκολότερα η ανυπαρξία των απαραίτητων πολιτικών παρεμβάσεων για ν’ αλλάξει επί της ουσίας και ριζικά τη νοοτροπία του κράτους, και των πολιτών και να μπορέσει η μειονότητα να παράξει με ίσους με αυτούς της πλειονότητας όρους, ανθρώπους που θα μπορέσουν προσφέρουν στην τοπική τους κοινωνία και στον τόπο γενικότερα, νέους επιστήμονες, ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης, αθλητές, παραγωγικούς για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ανθρώπους. Εμείς λέμε ότι, σε αντίθεση με τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων εξουσίας που το μόνο που καταφέρνουν είναι να συντηρούν την καχυποψία και την προκατάληψη, πρέπει να κοιτάξουμε την μειονότητα κατάματα: να δούμε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν μειονοτικά χωριά που παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένα. Και ιδίως τα χωριά της ορεινής Ξάνθης στην πλειοψηφία των οποίων δεν υπάρχουν δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, συγκοινωνίες, σχολεία. Εμείς λέμε, με γνώση ότι δε θα είναι εύκολο κι ότι υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις που όμως πρέπει και μπορούν να ξεπεραστούν ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά για να αναβαθμιστεί όπως και οφείλει η εκπαίδευση που προσφέρεται στον μειονοτικό πληθυσμό της Θράκης. Με ενίσχυση της μειονοτικής παιδείας, με έμφαση στην υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας. Με θεσμοθέτηση της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στα μειονοτικά χωριά και άρα με θεσμοθέτηση θέσης μειονοτικής/ού νηπιαγωγού ή βοηθού νηπιαγωγού με γνώση της μητρικής γλώσσας των παιδιών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Αναδημοσίευση από empros.xan.gr

No comments:

Post a Comment