Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Κι άλλη ύποπτη Ελληνική υποχώρηση!

Τουρκικές σημαίες σε νησίδες του Έβρου, χωρίς αντίδραση

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008

Ένα εσωτερικό έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισήμως «δεν υπήρξε ποτέ», δημιουργεί ένα γκρίζο τοπίο στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο και προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, «ομιχλώδεις» για την ώρα πληροφορίες, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φρουροί σε φυλάκια της περιοχής των Κήπων είδαν ξαφνικά μια ημέρα να κυματίζει η τουρκική σημαία σε μικρές βραχονησίδες, που βρίσκονται στον Έβρο πλησίον του σταθμού των Κήπων.

Ως ώφειλαν ενημέρωσαν αμέσως τη Μεραρχία τους και εκείνη με τη σειρά της διαβίβασε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας επί της ουσίας οδηγίες χειρισμού του θέματος.

Σύμφωνα πάλι με τις υπάρχουσες «ομιχλώδεις πληροφορίες», το συγκεκριμένο πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε, ύστερα από πολιτική εντολή, με την «οδηγία» να μην εξακολουθήσει η ενασχόληση με το θέμα, διότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς».

Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με την ελληνική πλευρά να μη θέλει -ούτε να μπορεί- να ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην του θέματος της ΠΓΔΜ.

Το «μέσον του ποταμού»

Οι κατά τα άλλα «αθώες» μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του Έβρου και το «καθεστώς ιδιοκτησίας τους» αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα (με την εξαίρεση των Δωδεκανήσων).

Για μια τέτοια εργασία, ως αρχικό σημείο καθορισμού των συνόρων λαμβάνεται «το μέσον του ποταμού Έβρου». Είναι προφανές ότι το μέσον του ποταμού καθορίζεται και από τις μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού και το «εύρος» του μέσου εξαρτάται και αυτό από τις μικρές βραχονησίδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σ' αυτό το «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στον Έβρο.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν όντως οι τρεις μικρές βραχονησίδες στην περιοχή των Κήπων ανήκουν αποδεδειγμένα στην Τουρκία ή το «φαινόμενο» που παρατήρησε η Μεραρχία στον Έβρο είναι αποτέλεσμα τουρκικής μονομερούς πράξης, χωρίς την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=38970168

Ενημέρωση Θέματος 30/05/08:

Νέο άρθρο σχετικό εδώ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8334&pubid=1052404

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου