Wednesday, May 21, 2008

Η Ευρώπη ψάχνει για αστροναύτες!

Γίνε κι εσύ αστροναύτης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ 27-37 ΕΤΩΝ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2008

Μπορεί και να φθάνει ένα απλό «κλικ» για να γίνει κανείς αστροναύτης; Αν έχει την τύχη να προέρχεται από μια εκ των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), είναι μεταξύ 27 και 37 ετών και δεν φοβάται να συγκριθεί με άλλους επίδοξους διαστημάνθρωπους μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.esa.int/astronautselection και να ελπίζει ότι θα επιλεγεί.

Που σημαίνει τι; Οτι η ESA άνοιξε από τις 19 του μήνα μια λίστα αιτήσεων για ταλαντούχους νέους ανθρώπους που θα επιθυμούσαν να έχουν μια εμπειρία στο Διάστημα. Τέτοια εκστρατεία έχει να μπει σε εφαρμογή από το 1992 κι έτσι μοιάζει μοναδική ευκαιρία για εκείνους που φιλοδοξούν να λάβουν μέρος σε ένα από τα προγράμματα της υπηρεσίας για μελλοντικές αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη Σελήνη και ακόμη πιο μακριά.

Πιστοποιητικό υγείας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εισαγάγουν κάποια προσωπικά δεδομένα και λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία μαζί τους κι έπειτα να «ανεβάσουν» στο σύστημα ένα ειδικό πιστοποιητικό υγείας από συγκεκριμένη αρχή. Εντός 24 ωρών, οι υποψήφιοι θα λάβουν οδηγίες εγγραφής τους με ειδικό κωδικό, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν την αίτηση.

Τα διαδοχικά «ξεκαθαρίσματα», με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των υποψηφίων, θα οδηγήσουν στην τελική επιλογή τεσσάρων που θα κληθούν να γίνουν μέλη του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών και να ξεκινήσουν μια βασική εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολονία της Γερμανίας. Οι τελικές επιλογές θα ανακοινωθούν το 2009.

Οι δοκιμασίες

Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει δοκιμασίες ψυχολογικής αξιολόγησης και αξιολόγησης δεξιοτήτων, εξετάσεις για την καλή κλινική εικόνα των υποψηφίων με αυστηρές και πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές και μια επίσημη «συνέντευξη» ενώπιον ειδικών. Μεγάλη σημασία δίνεται στα ψυχολογικά τεστ, αφού η πνευματική ισορροπία σε συνθήκες υπερβολικού άγχους και κόπωσης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

Οι νέοι αστροναύτες θα ταξιδέψουν μέσα στα επόμενα χρόνια με ρωσικά σκάφη Σογιούζ, σε αποστολές προς το διαστημικό σταθμό. Μετά το 2015 μπορεί και να επιβιβαστούν στο νέο αμερικανικό σκάφος Orion που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή στη NASA, με προοπτική να φθάσει μέχρι τη Σελήνη μεταξύ 2018 και 2020.

Τα μεγαλεπήβολα ευρωπαϊκά σχέδια για διαστημικές βόλτες μπαίνουν σε... τροχιά και όσοι επίδοξοι αστροναύτες τολμήσουν μπορεί και να μας βλέπουν σύντομα αφ' υψηλού!

(Πηγές: «Corriere della Sera», www.esa.int)

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=78661112

Ενημέρωση Θέματος 01/07/2008:

Αίτηση για στελέχωση του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών υπέβαλαν 159 Έλληνες

ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ 21 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

in.gr - 01/07/2008

Θετικό αντίκτυπο είχαν οι εργασίες της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο τη στελέχωση του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών.

Από τις συνολικά 8.413 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στα 17 κράτη-μέλη της ESA, οι 159 προήλθαν από την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 21 από γυναίκες.

Η ανταπόκριση κρίνεται θετική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή πληθυσμιακά χώρα, η οποία έγινε μέλος της ESA το 2005.

Τα 17 κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας.

Αναδημοσίευση από in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=915567&lngDtrID=252

No comments:

Post a Comment