Παρασκευή, Μαΐου 30, 2008

Ανακάλυψη άγνωστης φυλής στον Αμαζόνιο

Οι τελευταίοι των Ινδιάνων

Έθνος - 30/05/08

Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον κόσμο και ζουν απομονωμένες οι περισσότερες βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού.

Μία από τις τελευταίες παρθένες φυλές ινδιάνων του Αμαζονίου εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν από αέρος κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη είναι μια σπάνια απόδειξη της ύπαρξης τέτοιων φυλών. Ένας Βραζιλιάνος αξιωματούχος που μετείχε στην αποστολή είπε ότι πολλοί από τους ιθαγενείς κινδυνεύουν σοβαρά από την παράνομη υλοτομία.

"Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι ένα μνημειώδες έγκλημα εναντίον του φυσικού κόσμου, των φυλών, της χλωρίδας και μαρτυρά τον τέλειο παραλογισμό με τον οποίο εμείς, οι "πολιτισμένοι", αντιμετωπίζουμε τον κόσμο", δήλωσε ο Χοσέ Κάρλος Μεϊρέγιες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης "Διεθνής Επιβίωση".

Μία από τις φωτογραφίες, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, δείχνει δύο Ινδιάνους, βαμμένους με έντονο κόκκινο χρώμα, έτοιμους να εκτοξεύσουν βέλη στο αεροπλάνο που πετά πάνω από το χωριό τους ενώ ένας τρίτος Ινδιάνος τους παρατηρεί. Άλλη φωτογραφία δείχνει περίπου 15 ιθαγενείς κοντά σε αχυροκαλύβες ενώ μερικοί από αυτούς ετοιμάζονται και αυτοί να τοξεύσουν το αεροπλάνο.

"Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να διασφαλίσει την προστασία των εδαφών τους με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Διαφορετικά, σύντομα θα εξαφανιστούν", είπε ο Στίβεν Κόρι, ο διευθυντής της οργάνωσης η οποία προστατεύει τους ιθαγενείς σε όλο τον κόσμο.

Από τις περίπου 100 φυλές που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον "πολιτισμό" περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στη Βραζιλία ή στο Περού. Όλες τους, σύμφωνα με την οργάνωση, κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τη γη τους, να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από νέες ασθένειες.

Αναδημοσίευση από ethnos.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=1052538#

http://news.yahoo.com/s/nm/20080529/sc_nm/brazil_tribe_dc

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7427417.stm

Ενημέρωση Θέματος 25/06/2008:

Μούφα αποδείχθηκε η ιστορία! Ένας φωτογράφος για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος κτλ. έγραψε αυτήν την ιστορία. Η φυλή στις φώτο είναι υπαρκτή μεν αλλά γνωστή από τις αρχές του αιώνα...
Η ομάδα που το αποκάλυψε, βέβαια, αρνείται ότι είπε ψέμματα και αναμένονται εξελίξεις με ενδιαφέρον!
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρχουν κάποιες ακόμα χαμένες φυλές, τυχερές που δεν έχουν γνωρίσει τον "σύγχρονο" "πολιτισμό" μας!...

http://news.yahoo.com/s/nm/20080624/wl_nm/brazil_tribe_dc_2;_ylt=AlYL0KEOHcrtKliCQK10fVpFeQoB

Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

Και κερατάδες και δαρμένοι!...

«Εδώ είναι χειρότερα από την Αφρική»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008

«Εδώ είναι χειρότερα από την Αφρική», εξομολογείται Αφγανός λαθρομετανάστης στον απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας «Repubblica» στην Πάτρα. Στο σχετικό ρεπορτάζ περιγράφονται με τα πιο σκοτεινά χρώματα οι συνθήκες «κράτησης» (και με τίποτα «υποδοχής») των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

«Σε έναν ανοιχτό χώρο, που δεν μπορεί κανείς να αποκαλέσει "φυλακή"», εξηγεί ο Ιταλός δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που στοιβάζονται εκεί είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να στριμώχνονται λίγο περισσότερο για να χωρέσουν κι άλλοι άτυχοι σαν τους ίδιους. «Μια κόλαση στην πραγματικότητα. Μια κόλαση πέρα από τις μεταφορές».

Οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, η ανύπαρκτη υποδομή (ο «καταυλισμός» είναι χειρότερος και από τις λατινοαμερικανικές «φαβέλες») και η απρόκλητα ακραία συμπεριφορά των Αρχών απέναντί τους, φωτογραφίζονται ντροπιαστικά στο θέμα της ιταλικής εφημερίδας.

«Οι Ελληνες έχουν λύσει με τον δικό τους τρόπο το πρόβλημα των μεταναστών. Με ένα κοκτέιλ κατασταλτικής παρέμβασης και ιδιοτελούς ανοχής». Πολλοί μάλιστα οδηγούνται σε παραβατική συμπεριφορά, γιατί, όπως εξομολογείται ένας εκ των αποκαλούμενων «οικονομικών μεταναστών», «δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει ή να κλέψεις ή να πεθάνεις».

(Πηγή: «Repubblica»)

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=5609400

Και ποιος τους κάλεσε; Απρόσκλητοι ήρθαν! Ζητάνε και τα ρέστα;; Αν είναι τόσο άσχημα, τι ήρθαν να κάνουν εδώ; Χειρότερα κι από την Αφρική;; Δεν τους κρατάει κανείς! Ας γυρίσουν εκεί, λοιπόν, που είναι και καλύτερα!...

Είναι σαν να έρχεται κάποιος στο σπίτι σου να σου &@^@<# την γυναίκα και να παραπονιέται κιόλας μετά ότι «δεν ήταν αρκετά στενή»!!! Πως είπατε;;; Shocking το παράδειγμα;;; Μα αυτό μας κάνουν! Αλλά εδώ στη Μπανανία, που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι λαθρομετανάστες δεν υπόκεινται σε ΚΑΝΕΝΑ περιορισμό αφού αφεθούν ελεύθεροι και έχουν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ οι απελάσεις, τα λένε αυτά, όχι σε κάποια σοβαρή χώρα… Αλλού εσείς τί λέτε;; Θα τους έπαιρνε;;;

Και σαν να μην έφταναν αυτά, μιλάνε ποιοι;; Οι Ιταλοί!! Που οι επιχειρήσεις σκούπας της αστυνομίας τους είναι μυθικές και τώρα με τον Μπερλουσκόνι κλιμακούμενες! Που είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που βούλιαξε καράβι με γυναικόπαιδα!!! Και μας κάνουν ΜΑΘΗΜΑ και ΚΡΙΤΙΚΗ!!! Κι εμείς τα δεχόμαστε και τα αναδημοσιεύουμε στις εφημερίδες μας α-σχο-λί-α-στα!!! Ο Orwell την Ελλάδα του σήμερα περιέγραφε στο μυθιστόρημά του «1984» και απλά δεν το ήξερε!...

Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Κι άλλη ύποπτη Ελληνική υποχώρηση!

Τουρκικές σημαίες σε νησίδες του Έβρου, χωρίς αντίδραση

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/05/2008

Ένα εσωτερικό έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισήμως «δεν υπήρξε ποτέ», δημιουργεί ένα γκρίζο τοπίο στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο και προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, «ομιχλώδεις» για την ώρα πληροφορίες, πριν από περίπου τέσσερις μήνες, φρουροί σε φυλάκια της περιοχής των Κήπων είδαν ξαφνικά μια ημέρα να κυματίζει η τουρκική σημαία σε μικρές βραχονησίδες, που βρίσκονται στον Έβρο πλησίον του σταθμού των Κήπων.

Ως ώφειλαν ενημέρωσαν αμέσως τη Μεραρχία τους και εκείνη με τη σειρά της διαβίβασε έγγραφο προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας επί της ουσίας οδηγίες χειρισμού του θέματος.

Σύμφωνα πάλι με τις υπάρχουσες «ομιχλώδεις πληροφορίες», το συγκεκριμένο πρωτότυπο έγγραφο καταστράφηκε, ύστερα από πολιτική εντολή, με την «οδηγία» να μην εξακολουθήσει η ενασχόληση με το θέμα, διότι «δεν υπάρχει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς».

Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με την ελληνική πλευρά να μη θέλει -ούτε να μπορεί- να ασχοληθεί με άλλα θέματα πλην του θέματος της ΠΓΔΜ.

Το «μέσον του ποταμού»

Οι κατά τα άλλα «αθώες» μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του Έβρου και το «καθεστώς ιδιοκτησίας τους» αποκτούν τεράστια σημασία όταν πρόκειται για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν χαραχθεί μέχρι σήμερα (με την εξαίρεση των Δωδεκανήσων).

Για μια τέτοια εργασία, ως αρχικό σημείο καθορισμού των συνόρων λαμβάνεται «το μέσον του ποταμού Έβρου». Είναι προφανές ότι το μέσον του ποταμού καθορίζεται και από τις μικρές βραχονησίδες κατά μήκος του ποταμού και το «εύρος» του μέσου εξαρτάται και αυτό από τις μικρές βραχονησίδες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν προχωρήσει επισήμως σ' αυτό το «ξεκαθάρισμα» του τοπίου στον Έβρο.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν όντως οι τρεις μικρές βραχονησίδες στην περιοχή των Κήπων ανήκουν αποδεδειγμένα στην Τουρκία ή το «φαινόμενο» που παρατήρησε η Μεραρχία στον Έβρο είναι αποτέλεσμα τουρκικής μονομερούς πράξης, χωρίς την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=38970168

Ενημέρωση Θέματος 30/05/08:

Νέο άρθρο σχετικό εδώ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8334&pubid=1052404

Τετάρτη, Μαΐου 21, 2008

Η Ευρώπη ψάχνει για αστροναύτες!

Γίνε κι εσύ αστροναύτης

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ 27-37 ΕΤΩΝ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2008

Μπορεί και να φθάνει ένα απλό «κλικ» για να γίνει κανείς αστροναύτης; Αν έχει την τύχη να προέρχεται από μια εκ των 17 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), είναι μεταξύ 27 και 37 ετών και δεν φοβάται να συγκριθεί με άλλους επίδοξους διαστημάνθρωπους μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.esa.int/astronautselection και να ελπίζει ότι θα επιλεγεί.

Που σημαίνει τι; Οτι η ESA άνοιξε από τις 19 του μήνα μια λίστα αιτήσεων για ταλαντούχους νέους ανθρώπους που θα επιθυμούσαν να έχουν μια εμπειρία στο Διάστημα. Τέτοια εκστρατεία έχει να μπει σε εφαρμογή από το 1992 κι έτσι μοιάζει μοναδική ευκαιρία για εκείνους που φιλοδοξούν να λάβουν μέρος σε ένα από τα προγράμματα της υπηρεσίας για μελλοντικές αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη Σελήνη και ακόμη πιο μακριά.

Πιστοποιητικό υγείας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εισαγάγουν κάποια προσωπικά δεδομένα και λεπτομέρειες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία μαζί τους κι έπειτα να «ανεβάσουν» στο σύστημα ένα ειδικό πιστοποιητικό υγείας από συγκεκριμένη αρχή. Εντός 24 ωρών, οι υποψήφιοι θα λάβουν οδηγίες εγγραφής τους με ειδικό κωδικό, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν την αίτηση.

Τα διαδοχικά «ξεκαθαρίσματα», με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των υποψηφίων, θα οδηγήσουν στην τελική επιλογή τεσσάρων που θα κληθούν να γίνουν μέλη του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών και να ξεκινήσουν μια βασική εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολονία της Γερμανίας. Οι τελικές επιλογές θα ανακοινωθούν το 2009.

Οι δοκιμασίες

Η διαδικασία επιλογής περιλαμβάνει δοκιμασίες ψυχολογικής αξιολόγησης και αξιολόγησης δεξιοτήτων, εξετάσεις για την καλή κλινική εικόνα των υποψηφίων με αυστηρές και πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές και μια επίσημη «συνέντευξη» ενώπιον ειδικών. Μεγάλη σημασία δίνεται στα ψυχολογικά τεστ, αφού η πνευματική ισορροπία σε συνθήκες υπερβολικού άγχους και κόπωσης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα.

Οι νέοι αστροναύτες θα ταξιδέψουν μέσα στα επόμενα χρόνια με ρωσικά σκάφη Σογιούζ, σε αποστολές προς το διαστημικό σταθμό. Μετά το 2015 μπορεί και να επιβιβαστούν στο νέο αμερικανικό σκάφος Orion που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή στη NASA, με προοπτική να φθάσει μέχρι τη Σελήνη μεταξύ 2018 και 2020.

Τα μεγαλεπήβολα ευρωπαϊκά σχέδια για διαστημικές βόλτες μπαίνουν σε... τροχιά και όσοι επίδοξοι αστροναύτες τολμήσουν μπορεί και να μας βλέπουν σύντομα αφ' υψηλού!

(Πηγές: «Corriere della Sera», www.esa.int)

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=78661112

Ενημέρωση Θέματος 01/07/2008:

Αίτηση για στελέχωση του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών υπέβαλαν 159 Έλληνες

ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ 21 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

in.gr - 01/07/2008

Θετικό αντίκτυπο είχαν οι εργασίες της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο τη στελέχωση του Σώματος Ευρωπαίων Αστροναυτών.

Από τις συνολικά 8.413 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στα 17 κράτη-μέλη της ESA, οι 159 προήλθαν από την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 21 από γυναίκες.

Η ανταπόκριση κρίνεται θετική, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή πληθυσμιακά χώρα, η οποία έγινε μέλος της ESA το 2005.

Τα 17 κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας συμμετέχουν επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας.

Αναδημοσίευση από in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=915567&lngDtrID=252

Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Περί ισότητας ανδρών - γυναικών...

Στέλνοντας την Αλίκη στο Ναυτικό

Το 1981, το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κλήθηκε να αποφασίσει αν είναι σύννομη η στράτευση μόνον των ανδρών, όταν το σύνταγμα της χώρας επιβάλλει την ισονομία. Επρόκειτο για την υπόθεση "Ρόστκερ εναντίον Γκόλντμπεργκ, περί της νομοθεσίας επιλογής στρατιωτικού προσωπικού".

Η απόφαση ήταν μια αληθινή έκπληξη: το δικαστήριο έκρινε ότι, ναι μεν εδώ υπήρχε ανισότητα βάσει του συντάγματος, αλλά ήταν μια θεμιτή ανισότητα, αφού υπεράνω της ισότητας τίθενται οι ανάγκες του στρατεύματος και "οι γυναίκες δεν είναι αναγκαίες". Αναγκαίοι (αναλώσιμοι;) στο στράτευμα είναι μόνο οι άνδρες.

Το ενδιαφέρον στην απόφαση είναι πως, το δικαστήριο αναγνώρισε, κατ' ουσίαν ότι η μη υποχρεωτική στράτευση των γυναικών σε μια χώρα που η στράτευση των κληρωτών είναι υποχρεωτική αποτελεί ανισότητα. Κάτι που φαίνεται να ξεχνούν πάρα πολλοί όταν ανοίγει το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των ανδρών στην ευαίσθητη ηλικία των δεκαεννέα ετών.

Το ζήτημα αυτό, της πιθανής νομοθέτησης υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 19 τους χρόνια, είναι ένα από τα πιο συζητημένα τελευταίων ημερών. Οι αντιδράσεις, οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις πολλές. Η μόνη πρόταση που δεν ακούστηκε επαρκώς, είναι η πρόταση εφαρμογής της ισονομίας που επιβάλει το Σύνταγμα. Δηλαδή, η υποχρεωτική στράτευση να συμπεριλάβει και τις γυναίκες, έτσι ώστε ο στρατός να αποτελέσει κοινή υποχρέωση και των δύο φύλων.

Η σημερινή κοινωνική κατάσταση παρέχει επιχειρήματα υπερ αυτής της απόφασης. Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι πλέον κλεισμένες σε τέσσερις τοίχους, φροντίζοντας το σπίτι και τα παιδιά τους. Βρίσκονται έξω, στην αγορά, μάχιμες και ικανές. Μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμη να κατακτηθούν, αλλά δεν είναι καθόλου λίγα εκείνα που κατακτήθηκαν ήδη. Η γυναικεία παρουσία σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους είναι δεδομένη, όπως και το γεγονός ότι οι γυναίκες "κλέβουν" χρόνια από τους άνδρες συναδέλφους τους: μπαίνουν στην αγορά εργασίας δύο χρόνια νωρίτερα, χωρίς να τις βαραίνουν οι περίφημες "στρατιωτικές υποχρεώσεις".

Η περίφημη άποψη ότι "η γυναίκα γίνεται μητέρα" και γι' αυτό δεν πρέπει να στρατεύεται αφού είναι έγκυος εννέα μήνες, είναι μια μάλλον σεξιστική άποψη που αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη ως ένα είδος οφειλής και υποχρέωσης αντίστοιχο της στρατιωτικής θητείας.

Ειδικά στις μέρες μας,
όμως, καμμία γυναίκα δεν την αντιμετωπίζει έτσι. Εκτός αυτού, πληθαίνει ο αριθμός των γυναικών που αρνούνται να αποκτήσουν παιδιά, όπως και ο αριθμός των ανδρών που θέλουν να μετέχουν περισσότερο από όσο οι παλαιότερες γενιές στην ανατροφή των παιδιών τους. Ακόμη και ο νόμος τους το αναγνωρίζει πια: μπορούν και εκείνοι να έχουν το μειωμένο ωράριο, τις γονικές άδειες κ.α.

Εξάλλου, η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών φαίνεται να εξετάζει υπό νέο πρίσμα τη γυναικεία στράτευση: μόλις το 2002 η - αναγνωρισμένη ως προοδευτική και πρωτοπόρος σε πολλά- Σουηδία ζήτησε από το στρατό να εξετάσει την ισόνομη στράτευση των γυναικών, ενώ χώρες όπως η Δανία, η Φιλανδία, η Νορβηγία, Γαλλία και η Γερμανία όπου ο στρατός είναι επαγγελματικός και εθελοντικός δέχονται την εθελοντική υπηρεσία των γυναικών, ακόμη και σε μάχιμες θέσεις.

Ακόμη και η ελληνική ιστορία στηρίζει αυτή την πρόταση. Οι γυναίκες στην Ελλάδα υπήρξαν πολεμίστριες και συμπαραστάτες των ανδρών τους στην πρώτη γραμμή - από τις Σπαρτιάτισσες ως τη θρυλική Μαξιμώ και από τη Δέσπω του Μπότσαρη ως τη γυναίκα της Πίνδου. Περαιτέρω, η στράτευση και των γυναικών αφήνει χώρο για ευρύτερη εφαρμογή της εναλλακτικής θητείας, που θα κρατά λιγότερο χρόνο και δε θα καταντά τιμωρία αλλά ένας διαφορετικός τρόπος προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Το μόνο λογικό επιχείρημα κατά της ισόνομης στράτευσης των γυναικών συνιστούν οι διεθνείς έρευνες που καταδείχνουν ότι οι γυναίκες στρατευμένες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ακριβώς, όμως, γι' αυτό, στις περισσότερες χώρες που στρατεύουν γυναίκες, αυτές χρησιμοποιούνται περίπου στο 70% του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στο στράτευμα —θέσεις στις οποίες οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι ίδιοι με αυτούς που αντιμετωπίζουν και οι άνδρες συνάδελφοί τους. Σε κάθε περίπτωση, η φυσιολογία μπορεί να καταδείξει ποιές είναι οι καταλληλότερες θέσεις, ενώ για εργασίες διοικητικού και βοηθητικού χαρακτήρα δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα.

Η υποχρεωτική στράτευση
όλων των αγοριών στα 19 τους χρόνια δεν είναι ένα καλό μέτρο. Εάν, όμως, αποφασιστεί, η ισονομία απαιτεί να αποφασιστεί ομοίως και η υποχρεωτική στράτευση των κοριτσιών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανισότητα εις βάρος των ανδρών διαιωνίζεται.

Αναδημοσίευση από skai.gr

http://www.skai.gr/master_story.php?id=81264

Χωρίς να συμφωνούμε με την παρατήρηση «Η υποχρεωτική στράτευση όλων των αγοριών στα 19 τους χρόνια δεν είναι ένα καλό μέτρο», δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την σοβαρότητα του θέματος και των επιχειρημάτων στο κυρίως θέμα που θίγει.