Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2008

Η Τουρκία εμπόδισε πετρελαϊκές έρευνες της Κύπρου!

Επεισόδιο κατά της Κύπρου από τουρκικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

24/11/08

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε δύο σκάφη που διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου, στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε δύο σκάφη που διενεργούσαν πετρελαϊκές έρευνες εντός της Αποκλειστικής Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου, στο νότιο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Το επεισόδιο συνέβη στις 13 Νοεμβρίου, σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων νοτίως της Πάφου και καταγγέλθηκε την επομένη ημέρα από τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το ερευνητικό σκάφος, υπό τη σημαία της Νορβηγίας συνεχίζει τις έρευνες σε άλλη περιοχή, η οποία είχε καθορισθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τουρκικό πολεμικό σκάφος που περιπολούσε στην περιοχή ζήτησε από δύο σκάφη (η κυπριακή κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα ερευνητικό πλοία) που βρίσκονταν στην περιοχή να σταματήσουν τις έρευνες και να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως φέρονται και να έπραξαν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί πλήρως τα δικαιώματά της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμιά περίπτωση δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματα που έχει ως κράτος, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «απαράδεκτη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τα μείζονα θέματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 αλλά και τη Συνθήκη της Γενεύης για την υφαλοκρηπίδα» που αναπαράγεται απέναντι και σε ένα ακόμα μέλος της ΟΗΕ και της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Τουρκία αρνείται την υιοθέτηση και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ως προς τα θέματα αυτά λειτουργεί ως ‘κράτος ταραξίας’», τόνισε, και ζήτησε τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία «να συνεργαστούν αλλά και να επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες απομονώνοντας την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, η Άγκυρα επιχείρησε να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με δική της πετρελαϊκή έρευνα 80 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου. Το επίσης νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Malene Ostervold» διενεργούσε για λογαριασμό της Τουρκίας πετρελαϊκή έρευνα, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ». Στην περιοχή επικράτησε ένταση και είχε σπεύσει η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής».


Αναδημοσίευση από in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=961069&lngdtrid=244

Ενημέρωση 25/11/2008:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=961256

Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

Υπογεννητικότητα και το κράτος κοιμάται....

Εurostat: «Γερνάει» η Ελλάδα, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη

"Μία Ευρώπη που γερνάει", παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, για τις δημογραφικές εξελίξεις στην ΕΕ, έως το 2050, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ΕΕ, σήμερα αντιστοιχούν περίπου τέσσερεις εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, ενώ το 2050 θα αντιστοιχούν δύο εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, καθώς το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από το 17% του πληθυσμού, που είναι σήμερα, στο 29% το 2050.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2008 οι άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 19% του πληθυσμού, ποσοστό που τείνει να αυξηθεί στο 31%, έως το 2050.
Επιπλέον, στην Ελλάδα η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζομένους (ή δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων που ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ως προς το ποσοστό του πληθυσμού από 15 έως 64 ετών) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, μετά την Ιταλία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα είναι 0,28 (0,25 στην ΕΕ των 27), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι για κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν λιγότερο από τέσσερεις εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο δείκτης αυτός θα αυξηθεί στο 0,57 ως το 2050 στην Ελλάδα (0,50 στην ΕΕ των 27), δηλαδή για κάθε άτομο άνω των 65 θα αντιστοιχούν λιγότερο από δύο εργαζόμενοι.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το δείκτη απασχόλησης για τα άτομα από 55 έως 64 ετών, το 2007 στην Ελλάδα εργαζόταν περίπου το 27% των γυναικών (έναντι 37% στην ΕΕ των 27) και το 42% των ανδρών (έναντι 45% στην ΕΕ των 27).
Επιπλέον, στην Ελλάδα εργάζονται το 5% των γυναικών και το 17% των ανδρών άνω των 65 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 27 είναι 7% για τις γυναίκες και 13% για τους άνδρες.
Σε ό,τι αφορά το δείκτη απασχόλησης για τις Ελληνίδες, ηλικίας 25 έως 54 ετών έχει αυξηθεί από 43,6% το 1985, σε 47,1% το 1990, σε 49% το 1995 και σε 53% το 2000. Το 2005 ο δείκτης απασχόλησης για τις γυναίκες στην Ελλάδα έφτασε το 58,5%, έναντι 69,2% στην ΕΕ των 27.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2006, περίπου το 38% των οικογενειών με τρία ή περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα, είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (έναντι 28% στην ΕΕ των 25). Επίσης, κοντά στο όριο της φτώχειας βρίσκονται στην Ελλάδα το 30% των μονογονεακών οικογενειών (έναντι 32% στην ΕΕ των 25) και περίπου το 23% των παιδιών έως 18 ετών (έναντι 19% στην ΕΕ των 25).

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του 2005, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου (5,1%), μετά την Κύπρο (4,4%). Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου έχει η Ιταλία (15,4%) και η Πολωνία (18,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Εσθονία (58,5%), στη Σουηδία (55,4%) και στη Βουλγαρία (49%). Επίσης, στην Ελλάδα συμβιώνουν μόλις το 3% των ανύπαντρων ζευγαριών, άνω των 20 ετών. Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Κύπρο (1%) και στην Πολωνία (2%), ενώ τα υψηλότερα στην Φιλανδία και τη Δανία (22%).


Στην ανάλυση βέβαια δεν γίνεται αναφορά στο πόσοι είναι οι ξένοι που διαμένουν στην Ελλάδα! Η πραγματικότητα, λοιπόν, για τους Έλληνες πρέπει να είναι ακόμα χειρότερη!...

Παρασκευή, Νοεμβρίου 21, 2008

Προκλητικά περιφρονητικός ο Τσίπρας προς του Πομάκους!

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα μειονοτικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ότι αφορά τα μειονοτικά θέματα κατά την ομιλία του στο ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής Ξάνθης
, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ζήτησε «θεσμοθέτηση της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στα μειονοτικά χωριά, με θεσμοθέτηση θέσης μειονοτικής/ού νηπιαγωγού ή βοηθού νηπιαγωγού με γνώση της μητρικής γλώσσας των παιδιών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας». Παράλληλα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω καθιστώντας υπεύθυνη την ελληνική πολιτεία για τη συντήρηση της καχυποψίας: «Όσο θα συνεχίζουμε να ζούμε σε μια πολιτεία που δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θεωρεί εθνική προδοσία για παράδειγμα το να αναγράφεται ο όρος «τουρκικός» στην επωνυμία συλλόγων και σωματείων η καχυποψία καλά θα κρατεί».
Καμία αναφορά στους Πομάκους από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολλά ερωτηματικά εγείρει η σκοπιμότητα του «ανοίγματος» αυτού του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύει τον προφανή στόχο του να διεμβολίσει ποσοστό κυρίως του ΠΑΣΟΚ στην μειονότητα. Ουσιαστικά ταυτίζεται με θέσεις των μειονοτικών παραγόντων (εκφρασμένες δηλώσεις Τσετίν Μάντατζη – Χατζηοσμάν για την μειονοτική εκπαίδευση) ρίχνοντας έτσι… νερό στο μύλο του Τουρκικού Προξενείου! Τη στιγμή που καταλογίζει μικροπολιτική προσέγγιση στα μειονοτικά θέματα, συντηρητισμό και αγκυλώσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, την ίδια στιγμή αγνοεί, βγάζοντας εκτός… «σκακιέρας» τους Πομάκους με την παντελή αναφορά σ’ αυτό το κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζεται πομακική και επιδίδεται σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα (βλ. δίκες Καραχότζα – Κόντε) να διατηρήσει ζωντανή την πομακική γλώσσα με την εισαγωγή της στα σχολεία καθώς και την πολιτιστική της κληρονομιά.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Αποδεικνύει ριζοσπαστισμό, η ευθυγράμμιση ενός Ριζοσπαιστικού κόμματος, με θέσεις αυτών που όπως είναι γνωστό ότι προσπαθούν να ομογενοποιήσουν ως «τουρκική» την μειονότητα, και μετέρχονται όλων των μέσων προκειμένου να απαλειφθεί ο αυτοπροσδιορισμός «Πομάκος»; Επί όλων αυτών το «Ε» καλεί φορείς, κόμματα όπως και τον σύλλογο Πομάκων να τοποθετηθούν.

Ακολουθεί το απόσπασμα της ομιλία του κ. Τσίπρα που αναφέρεται στην μειονότητα.

Η Μειονοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ
«Και θέλω να σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό για την περιοχή σας θέμα, αυτό της μειονότητας. Ένα θέμα ωστόσο που δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως τοπικό καθώς η διαχείρισή του αποτελεί δείκτη προόδου αυτού του τόπου. Γνωρίζουμε ότι στην Θράκη η μειονότητα αποτελείται από 80.000 ανθρώπους που επιβιώνουν σε ένα πολύ δύσκολο γι αυτούς περιβάλλον καθώς η πλάτη του μειονοτικού πληθυσμού συνιστά εδώ και χρόνια μια τεράστια πολιτική σκακιέρα. Εμείς λέμε όμως ότι είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε τις αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα, που έβλεπαν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ως απειλή για το κράτος, και να ενισχύσουμε τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, προβλέποντας όλα εκείνα τα μέτρα που όχι μόνο θα τις προστατεύουν αλλά θα τις αναδεικνύουν σε πλούτο, θα τις συνδέουν με την υπόλοιπη κοινωνία και θα δημιουργούν συνθήκες ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας για τα μέλη τους. Αυτό όμως δεν θα γίνει όσο θα υπάρχουν επικοινωνιακές εξαγγελίες στην κατεύθυνση ουσιαστικά της συντήρησης εκατέρωθεν του «Φόβου του Άλλου». Όσο θα συνεχίζουμε να ζούμε σε μια πολιτεία που δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θεωρεί εθνική προδοσία για παράδειγμα το να αναγράφεται ο όρος «τουρκικός» στην επωνυμία συλλόγων και σωματείων η καχυποψία καλά θα κρατεί. Και θα «νομιμοποιείται» ευκολότερα η ανυπαρξία των απαραίτητων πολιτικών παρεμβάσεων για ν’ αλλάξει επί της ουσίας και ριζικά τη νοοτροπία του κράτους, και των πολιτών και να μπορέσει η μειονότητα να παράξει με ίσους με αυτούς της πλειονότητας όρους, ανθρώπους που θα μπορέσουν προσφέρουν στην τοπική τους κοινωνία και στον τόπο γενικότερα, νέους επιστήμονες, ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης, αθλητές, παραγωγικούς για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ανθρώπους. Εμείς λέμε ότι, σε αντίθεση με τα πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων εξουσίας που το μόνο που καταφέρνουν είναι να συντηρούν την καχυποψία και την προκατάληψη, πρέπει να κοιτάξουμε την μειονότητα κατάματα: να δούμε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν μειονοτικά χωριά που παραμένουν εν πολλοίς αποκλεισμένα. Και ιδίως τα χωριά της ορεινής Ξάνθης στην πλειοψηφία των οποίων δεν υπάρχουν δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, συγκοινωνίες, σχολεία. Εμείς λέμε, με γνώση ότι δε θα είναι εύκολο κι ότι υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις που όμως πρέπει και μπορούν να ξεπεραστούν ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά για να αναβαθμιστεί όπως και οφείλει η εκπαίδευση που προσφέρεται στον μειονοτικό πληθυσμό της Θράκης. Με ενίσχυση της μειονοτικής παιδείας, με έμφαση στην υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών και επαρκή διδασκαλία τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής γλώσσας. Με θεσμοθέτηση της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στα μειονοτικά χωριά και άρα με θεσμοθέτηση θέσης μειονοτικής/ού νηπιαγωγού ή βοηθού νηπιαγωγού με γνώση της μητρικής γλώσσας των παιδιών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Marianaxan@yahoo.gr

Αναδημοσίευση από empros.xan.gr

Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Το τουρκικό προξενείο προκαλεί συνεχώς...

Πομάκοι υπό διωγμόν

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ - 09/11/2008

Σε κλοιό απομόνωσης κι εκφοβισμού από κύκλους τουρκόφωνων της περιοχής ζουν οι μειονοτικοί της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Οπως καταγγέλλουν, είναι θύματα του σχεδίου με σκοπό να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός περί αμιγούς «τουρκικής μειονότητας».

* Η ιστορία το 2007, όταν ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Τότε, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η τουρκόφωνη εφημερίδα της πόλης «Μιλιέτ» ξεκίνησε άγριο πόλεμο κατά των μελών του, τα οποία χαρακτήριζε «προδότες του τουρκισμού».

* Παρά τις αποζημιώσεις που αναγκάστηκε να πληρώσει ύστερα από αγωγές του Συλλόγου, η εφημερίδα όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά προχώρησε σε τρομοκρατία: δημοσίευσε τη λίστα των ιδρυτών του Συλλόγου των Πομάκων, η οποία εν είδει προγραφών αναρτήθηκε στα τζαμιά της περιοχής!

* Αποτέλεσμα; Η στοχοποίηση ανθρώπων, οι προπηλακισμοί και η απομόνωση από φανατικούς Τουρκόφωνους. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, λόγω συνωνυμίας, τις «συνέπειες» υπέστη λάθος άνθρωπος. Οπότε η εφημερίδα... ξαναδημοσίευσε τη λίστα, αυτή τη φορά με πατρώνυμα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα «λάθη»!

* Λόγω των αφόρητων πιέσεων, ήδη 6-7 Πομάκοι, μέλη του Συλλόγου αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν, ζητώντας και «βεβαίωση διαγραφής»... «Η εφημερίδα στοχοποιεί όποιον παρεκκλίνει από τη "γραμμή" ότι η μειονότητα είναι τουρκική», με προφανή στόχο την περιθωριοποίηση κάθε φωνής που υποστηρίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τη μειονότητα της Θράκης συγκροτούν τρεις συνιστώσες: οι Τουρκόφωνοι, οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ταχίρ Κόντε.

* Η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης από τον εισαγγελέα Ξάνθης, βάσει της οποίας μόλις τις προηγούμενες μέρες καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή οι Μπουντούρ Μπιλάλ και Ομέρ Ζεγκίς, εκδότης και δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», για «διέγερση σε διχόνοια και διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Η απόφαση έφερε ανακούφιση στους Πομάκους, όπως λέει στην «Κ.Ε.» η Εμινέ Μπουρουντζή. Και επικαλείται το γεγονός ότι στη διάρκεια των λίγων ημερών που ακολούθησαν τη δίκη, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν από τους 138 στους 210, καθώς «έσπασε σε ένα βαθμό η κατάσταση φόβου».

* Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα αποσπάσματα των επίμαχων δημοσιευμάτων που περιέχονται στη δικογραφία. Σ' αυτά οι ιδρυτές του συλλόγου χαρακτηρίζονται «συνεργάτες των χριστιανών ορθοδόξων, των πιο στυγερών εχθρών στην ιστορία των τουρκομουσουλμάνων αδελφών μας», «καθοδηγούμενοι από το παρακράτος», «δίποδοι σατανάδες».

* Στην επιχειρηματολογία τους οι υπεύθυνοι της εφημερίδας κατηγορούν, επίσης, το ελληνικό κράτος ότι ενώ αντιτάχθηκε στην ίδρυση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης (ΤΕΞ), δέχτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.

* «Η διαφορά των δύο συλλόγων είναι ότι εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για ξεχωριστό έθνος, αλλά για μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που ζει στην Ξάνθη, ενώ και η δραστηριότητά μας -σε αντίθεση με της ΤΕΞ- δεν είναι πολιτική, αλλά πολιτιστική», απαντά ο εκδότης της εφημερίδας «Natpress», Σεμπαϊντίν Καραχότζα. Ο πομάκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι και ο ίδιος έγινε αποδέκτης ανώνυμων απειλητικών τηλεφωνημάτων. «Δεν μας πτοούν, όμως. Είμαστε μέσα στην ίδια μας τη χώρα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον αυτοπροσδιορισμό μας», καταλήγει.

tsakir@enet.gr

Αναδημοσίευση από enet.gr

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=09.11.2008,id=2469696

Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2008

Όπλα της Φύσης ενάντια στα λάθη μας!...

Αποκαλύφθηκε βράχος που μπορεί να απορροφήσει άφθονο διοξείδιο του άνθρακα



Μια λύση -ακόμα και για την Ελλάδα- στο πρόβλημα του ολοένα αυξανόμενου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να προέλθει από μια απρόσμενη πηγή: ένα βράχο που μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να επιβραδύνει την άνοδο της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεωλόγο Πίτερ Κέλεμεν και το γεωμηχανικό Γιούεργκ Μάτερ, του Παρατηρητηρίου της Γης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και την σχετική εργασία που δημοσίευσαν στα "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών", όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και η ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily, ο συγκεκριμένος βράχος βρίσκεται κυρίως στο Ομάν στην Αραβική χερσόνησο, αποτελείται από περιδοτίτη και, όταν έρθει σε επαφή με το διοξείδιο του άνθρακα, το μετατρέπει σε στερεά ορυκτά, όπως ασβεστόλιθο ή μάρμαρο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η παραπάνω φυσική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί τεχνητά μέχρι και κατά 1 εκατ. φορές, προκειμένου το αέριο να διοχετευθεί στο υπέδαφος (συγκεκριμένα με διοχέτευση νερού που έχει θερμανθεί και περιέχει συμπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα) και εκεί, μετά την φυσική αντίδρασή του διαλύματος με τον περιδοτίτη, να δημιουργηθούν υπόγεια ορυκτά, τα οποία μόνιμα θα αποθηκεύουν πάνω από 2 δισ. τόνους διοξειδίου από τους συνολικά περίπου 30 δισ. τόνους που κάθε χρόνο εκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μόνο ο περιδοτίτης του Ομάν απορροφά με φυσικό τρόπο από την ατμόσφαιρα 10.000 - 100.000 τόνους άνθρακα ετησίως. Μετά την τεχνητή ενίσχυση της διαδικασίας, οι βράχοι του Ομάν θα μπορούσαν να απορροφούν ετησίως μέχρι και 4 δισ. τόνους ατμοσφαιρικού διοξειδίου. Η δημιουργία νέων ορυκτών στο υπέδαφος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει μικρο-σεισμούς, αλλά όχι αντιληπτούς από τους ανθρώπους.

Ο περιδοτίτης είναι το πιο κοινό πέτρωμα στο "μανδύα" της Γης, το στρώμα ακριβώς κάτω από τον επιφανειακό φλοιό (αρχίζει σε βάθος 20 χλμ περίπου). Όμως, μετά από τις συγκρούσεις των τεκτονικών πλακών, εμφανίζεται και στην επιφάνεια, όπως στην περίπτωση του Ομάν, στα νησιά Παπούα Νέα Γουινέα και Καληδονία του Ειρηνικού ωκεανού, κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής και της δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε μικρότερες ποσότητες στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες του Κολούμπια έχουν ήδη αποκτήσει μια αρχική πατέντα για την τεχνική τους, αλλά παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται πολλή περισσότερη έρευνα πριν η τεχνολογία τους χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Πάντως θεωρούν ότι η απορρόφηση διοξειδίου από τους βράχους είναι ασφαλέστερη και φθηνότερη μέθοδος από άλλες εναλλακτικές λύσεις, όσον αφορά τουλάχιστον τις χώρες εκείνες που διαθέτουν ή βρίσκονται κοντά σε τέτοια βράχια (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

Όμως η μέθοδός αυτή δεν θεωρείται κατάλληλη για τις χώρες εκείνες που δεν διαθέτουν επιφανειακά βράχια περιδοτίτη και που θα έπρεπε να τα μεταφέρουν από αλλού, πράγμα που καθιστά απαγορευτική τη διαδικασία αυτή λόγω υψηλού κόστους.

Μια εναλλακτική λύση, που σχεδιάζουν πολλές εταιρίες, είναι η διοχέτευση στο υπέδαφος και η αποθήκευση σε αυτό μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου, οι οποίες εκλύονται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που κινούνται με άνθρακα. Όμως αυτή η μέθοδος απαιτεί χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών και κανείς επιστήμονας δεν δηλώνει βέβαιος ότι τελικά το αέριο δεν θα κατορθώσει μελλοντικά να διαρρεύσει ξανά στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια επίσης μελετούν ένα άλλο πέτρωμα στην Ισλανδία, τον ηφαιστειακό βασάλτη, που επίσης δείχνει πολλά υποσχόμενος για απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν την άνοιξη του 2009, σε συνεργασία με την Reykjavik Energy και τα Πανεπιστήμια της Ισλανδίας και της Τουλούζης στη Γαλλία.