ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΕ Ε.Ε.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ - 12/03/2009
Χωρίς να μας απασχολεί αρκετά, η μακροχρόνια δημογραφική κρίση παράγει δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον: υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της Ε.Ε. από 495 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα αυξηθεί οριακά στα 521 εκατομμύρια μέχρι το 2035 και θα περιοριστεί στα 506 εκατομμύρια μέχρι το 2060.
Ηδη σε μερικές χώρες της Ε.Ε. η αύξηση του πληθυσμού πήρε αρνητικό πρόσημο, καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις. Αντίστοιχα, η γήρανση του πληθυσμού, που σήμερα αποτρέπεται κυρίως λόγω των μεταναστών, θα επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα ασφάλισης: η αναλογία των ηλικιωμένων (άνω των 65, που λαμβάνεται ως ηλικία συνταξιοδότησης) στο σύνολο του πληθυσμού αγγίζει σήμερα το 17% και θα φτάσει το 30% μέχρι το 2060. Ακόμη, ο δείκτης οικονομικής εξάρτησης που ορίζεται από την αναλογία των υπερηλίκων προς τους εργαζομένους, από 25% που είναι σήμερα, θα φτάσει το 53%: δηλαδή αν σήμερα για κάθε υπερήλικα αντιστοιχούν τέσσερις εργαζόμενοι, το 2060 θα αντιστοιχούν οριακά δύο.
Ελαφρώς χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα: ο δείκτης γήρανσης είναι σήμερα 18%, ενώ το 2060 για κάθε 100 εργαζομένους θα υπάρχουν 57 υπερήλικες (57%). Επιπρόσθετος λόγος ριζικής αλλαγής στο Ασφαλιστικό και Δημογραφικό μέχρι το 2060 είναι η πρόβλεψη για πλήρη αστικοποίηση ακόμη και του μικρού αγροτικού πληθυσμού που επιβιώνει σήμερα στη χώρα μας.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος των διαχρονικών εξελίξεων και ερευνητικών εμπειριών που θα παρουσιαστούν εκτενώς στο διήμερο συνέδριο «Πληθυσμιακές τάσεις και προοπτικές: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ενωση», που θα γίνει στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών αύριο και μεθαύριο και διοργανώνουν το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Ερευνών.
Το μεγάλο έλλειμμα τήρησης αξιόπιστων στοιχείων στη χώρα μας που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση αναγκαίων ερευνών για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη μέτρων -αν ποτέ οι πολιτικοί αποφάσιζαν να υλοποιήσουν τις προτάσεις των επιστημόνων, καθώς η πρόταση για την ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών υλοποιήθηκε 20 χρόνια αφότου είχε κατατεθεί- ανέδειξαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1977 δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τη μετανάστευση και την αποδημία Ελλήνων που το διάστημα 1955-1977 αριθμούσε 1.236.000 άτομα. Κι όμως, η αποδημία των Ελλήνων έχει ποικίλες μορφές μετανάστευσης, καθώς φεύγουν στο εξωτερικό επιστήμονες και πτυχιούχοι, στελέχη επιχειρήσεων, νέοι άνεργοι, σπουδαστές ή ειδικευόμενοι που εγκαθίστανται στη χώρα υποδοχής μετά την αποφοίτηση, παλιννοστούντες που μεταναστεύουν, ακόμη και ηλικιωμένοι από τη Βόρεια Ελλάδα που πηγαίνουν προς όμορες χώρες -κυρίως τη Βουλγαρία- όπου μπορούν να επιβιώσουν λόγω του χαμηλότερου κόστους ζωής με την πενιχρή ελληνική τους σύνταξη.
Από την άλλη πλευρά, η απογραφή του 2001 κατέγραψε 762.000 μετανάστες που είχαν έρθει ώς τότε στην Ελλάδα. Από 11,2 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια απογραφή, προβλέπεται να φτάσει τα 11,6 εκατ. το 2035 και να μειωθεί στα 11,1 μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μετανάστες, στους οποίους αντιστοιχεί 17% των γεννήσεων το διάστημα 2004-07, μετριάζουν και επιβραδύνουν την αναπόφευκτη γήρανση του πληθυσμού. Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οι τρόποι αντιμετώπισης των όσων οι προβλέψεις αναδεικνύουν, καθώς και τα ενδεδειγμένα μέτρα. *
Αναδημοσίευση από enet.gr
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=16489284
* Δηλαδή, μας λένε ότι λύνεται το δημογραφικό με τους...μετανάστες;;; Ας τους πει κάποιος ότι το ερώτημα είναι πόσοι Έλληνες και Ελληνίδες γεννιούνται! Δηλαδή ότι μπορεί μετά το 2060 οι Έλληνες να είμαστε μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα παραδέχονται ότι δεν τους ενδιαφέρει!... "Ψηφοφόροι και οι μεν ψηφοφόροι και οι δε..." σου λένε! Ότι οι Έλληνες έχουν και τα όριά τους όμως το υπολογίζουν;;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου