Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2008

Οι Ομογενείς μας κάνουν το αυτονόητο!

Εκστρατεία ενημέρωσης για τους Έλληνες της π.Γ.Δ.Μ.!


ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΙΛΙΑΖΕΙ, ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...


27 - 10 - 2008


Νέοι και νέες εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανισμών της μείζονος περιοχής της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στην π.Γ.Δ.Μ. που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 12 με 2.00 μ.μ. μπροστά από το κτίριο της Αποστολής των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.


Η πρωτοβουλία του Κυπριακού Δικτύου Δράσης (Κ.Δ.Δ.) της Αμερικής, με την υποστήριξη της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης υιοθετήθηκε από το Δίκτυο Νεολαίας του Σ.Α.Ε. της περιφέρειας Η.Π.Α. στην πρόσφατη ιδρυτική συνέλευσή του στο Σικάγο. Η προσπάθεια αγκαλιάζεται καθημερινώς και από πλήθος άλλων ομογενειακών οργανώσεων και Αμερικανών ακτιβιστών.

Μήνυμα στην Οργανωτική Επιτροπή της ενημερωτικής εκστρατείας απέστειλαν Ομογενείς Έλληνες της Πελαγονίας (σημερινής Νότιας π.Γ.Δ.Μ.) το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σας συγχαίρουμε για την ευγενή σας πρωτοβουλία να ενημερώσετε τις αποστολές των μελών των Ηνωμένων Εθνών για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του γηγενούς Ελληνισμού της Πελαγονίας και του Μορίχοβου. Τα αιτήματά μας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Ζητούμε την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας των ελληνοορθόδοξων κοινοτήτων της επαρχίας Πελαγονίας-Μοναστηρίου

2. Καταδικάζουμε την καταστροφή της ιεράς μονής του Οσίου Ναούμ από τους Σλαβο-Βούλγαρους της π.Γ.Δ.Μ.

3. Ζητούμε να σταματήσουν οι επίσημες αρχές των Σκοπίων να καταστρέφουν τις ελληνικές επιγραφές των ελληνικών κοιμητηρίων και των άλλων ελληνικών μνημείων της επαρχίας Πελαγονίας.

4. Ομολογούμε ότι ανήκουμε μόνο στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και σεβόμεθα την Εκκλησία της Ελλάδος.

5. Κάνουμε έκκληση προς τα μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να προστατεύσουν τους Ελληνες της επαρχίας Πελαγονίας από την γενοκτονία που υφίστανται από τον κρατικό μηχανισμό των Σκοπίων.

6. Υψώνουμε τη φωνή του Ελληνισμού της Πελαγονίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων Πελαγονίων και ταυτόχρονα εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αδελφούς Κυπρίους για τον αγώνα τους για την αποχώρηση του Αττίλα από την μεγαλόνησο
».

«Ευχαριστούμε», καταλήγουν οι ομογενείς μας «την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, το Κυπριακό Δίκτυο Δράσης και όλες τις οργανώσεις του Ελληνισμού για τον αγώνα τους».

Η οργάνωση της ενημερωτικής εκστρατείας συζητήθηκε σε σύσκεψη παραγόντων στη Νέα Υόρκη την οποία συγκάλεσαν η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών, Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Κυπριακό Δίκτυο Δράσης Αμερικής, Ελληνική Ένωση Αμερικής, Αδελφότητα Μάνης και Πανθρακική Ένωση Αμερικής «Ορφέας».

Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής, Νίνα Γκατζούλη, αναφέρθηκε αρχικά στην πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας το «Έθνος» ότι το τελευταίο πακέτο ιδεών του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Σκοπιανής ηγεσίας και της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

«Η αποκάλυψη αυτή δικαιώνει τους ισχυρισμούς της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής για τη φιλοσκοπιανή στάση του Μάθιου Νίμιτς», δήλωσε η κυρία Γκατζούλη. «Θα στείλουμε επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απαιτώντας την αντικατάσταση του και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπούς εκφράζοντας το έντονο αίσθημα δυσαρεσκείας της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

Σχετικά με την ενημερωτική εκστρατεία της προσεχούς Δευτέρας, η κ. Γκατζούλη τόνισε «Καθυστερήσαμε πολύ να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας στον κομμάτι αυτό του Ελληνισμού που υπήρχε στην αρχαία Πελαγονία από τα βάθη των αιώνων εγκαταλελειμμένο στην τύχη του και στο έλεος ακραίων κυβερνήσεων οι οποίες απέβλεπαν στον αφανισμό του. Κανείς μας πραγματικά δεν γνωρίζει τον αριθμό των γηγενών Ελλήνων της αρχαίας Πελαγονίας, για να τους ξεχωρίσουμε από τους Έλληνες Κομμουνιστές οι οποίοι κατέφυγαν στα Σκόπια και σε άλλες χώρες του σιδηρού παραπετάσματος.

Είναι τραγικό το γεγονός πως πολλοί Έλληνες της περιοχής οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν - ή να αναζητήσουν καλύτερη τύχη για τις οικογένειές τους - στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κουρασμένοι από την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας καταφεύγουν στη Βουλγαρία για την έκδοση διαβατηρίων. Γινόμαστε αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων και επιστολών από τους Έλληνες της π.Γ.Δ.Μ. οι οποίοι μας περιγράφουν τους ξυλοδαρμούς, τις ταπεινώσεις και τις φυλακίσεις που υφίστανται διότι δηλώνουν Έλληνες και επιθυμούν να επαναποκτήσουν τα ελληνικά επίθετά τους
».

Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις Ελληνόπουλων που τα φέρνουν σε κατασκηνώσεις της Ελλάδος, αλλά με τη δέσμευση ότι μαζί τους πρέπει να υπάρχουν και «Σκοπιανόπουλα». Σχετικά, η κ. Γκατζούλη είπε ότι πολλοί Έλληνες γονείς υπέστησαν εκβιασμούς, πιέσεις και εξευτελιστικές ανακρίσεις από την Σκοπιανή Αστυνομία κατηγορούμενοι ότι έκαναν «αντιμακεδονική» προπαγάνδα, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί σε ορισμένα παιδιά να συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα φιλοξενίας σε κατασκηνώσεις.

Ο επικεφαλής του Κυπριακού Δικτύου Δράσης Αμερικής (
Cyprus Action Network of America), Νικόλαος Τανέρης, τόνισε ότι κατά τη συγκέντρωση της προσεχούς Δευτέρας «θα είμαστε ενωμένοι σε ένα ιστορικό θέμα για τον ελληνικό λαό, με το ίδιο πνεύμα του Δραγούμη, του Παύλου Μελά, και όλων των αγωνιστών που έπεσαν στα ιερά χώματα της Μακεδονίας. Πρόσθεσε δε, ότι οι Έλληνες της π.Γ.Δ.Μ. πρέπει να ζουν ελεύθεροι και χωρίς φόβο».

Τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέτρος Γαλάτουλας. Ο Διονύσιος Πυλαρινός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι η Ελλάδα, επιτρέπει στον κάθε Έλληνα πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται, ως προς την καταγωγή του, αλλά δεν αναγνωρίζει μειονότητες γιατί, απλούστατα, δεν υπάρχουν. Ο κ. Πυλαρινός τόνισε την ανάγκη να γίνει σωστή απογραφή των Ελλήνων στο κράτος των Σκοπίων και επιβεβαίωσε την υποστήριξη των νεολαιών της ομογένειας στην ενημερωτική εκστρατεία.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

1. Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ να μπορούν να είναι ελεύθεροι να δηλώνουν την Ελληνική καταγωγή τους στις απογραφές.

2. Απαιτούμε οι πολίτες της πΓΔΜ που υποχρεώθηκαν από ακραία καθεστώτα να αλλάξουν το επώνυμό τους σε Σλαβικά ονόματα να τους επιτραπεί χωρίς περιορισμούς να επιστρέψουν στα αρχικά Ελληνικά τους ονόματα, εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.

3. Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των Ελληνικών μνημείων που βρέθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας και της γειτνιάζουσας περιοχής του Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ).

4. Απαιτούμε την αναγνώριση όλων των Ελληνικών Ορθοδόξων εκκλησιών στην περιοχή της ευρύτερης Πελαγονίας καί Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ).

5. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των μεθοδεύσεων τροποποιήσης Βυζαντινών Ορθόδοξων μνημείων τα οποία φέρουν Ελληνική Βυζαντινή γραφή, όπως αγιογραφίες.

6. Απαιτούμε όπως όλες οι Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή της αρχαίας Πελαγονίας και Γευγελή (σημερινής νοτίου πΓΔΜ) να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα υπό την κανονική δικαιοδοσία της Μητρός Εκκλησίας.

7. Απαιτούμε όπως οι πολίτες της πΓΔΜ που αυτοπροσδιορίζονται ως ελληνικής καταγωγής να είναι ελεύθεροι να εκκλησιάζονται - επί του παρόντος - στις Ορθόδοξες εκκλησίες, οι οποίες βρίσκονται υπό την κανονική δικαιοδοσία του Σερβικού Πατριαρχείου, και να μην είναι υποχρεωμένοι να είναι μέρος του ποιμνείου της σχισματικής, και μη αναγνωρισμένης από κανένα Πατριαρχείο, αυτό-αποκαλούμενης "Μακεδονικής" Ορθόδοξης Εκκλησίας.

8. Απαιτούμε την επιστροφή (ή χρηματική αποζημίωση) από την κυβέρνηση της πΓΔΜ προς τους απογόνους των Ελλήνων που ακούσια εγκατέλειψαν τις προγονικές τους κατοικίες, εκκλησίες, και σχολεία κάτω από τραγικές συνθήκες στην περιοχή, καθώς και σε εκείνους των οποίων οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν από ακραία καθεστώτα σε μέρη όπως το Μοναστήρι, Γευγελή, Κρούσεβο κλπ.

9. Απαιτούμε τα Ελληνικά νεκροταφεία τα οποία παραμένουν σιωπηλοί μάρτυρες της Ελληνικής παρουσίας και κληρονομιάς στην περιοχή, όπως η σημερινή Μπίτολα (Μοναστήρι), να αναγνωρισθούν και να κυρηχθούν διατηρητέα από την κυβέρνηση της πΓΔΜ ως ιστορικά μνημεία.

10. Ζητάμε η Ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία και να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της πΓΔΜ σε περιοχές όπου υπάρχει ζήτηση.

11. Απαιτούμε όνομα, εκτός από "Μακεδονική", να εκχωρηθεί για τη Σλαβονική επίσημη γλώσσα των Σκοπίων. Η πΓΔΜ δεν μπορεί να μονοπωλεί τον όρο "Μακεδονική" σε ένα Εθνογλωσσικό ή Εθνικό πλαίσιο. Ιστορικά και γλωσσικά, η επίσημη Σλαβονική γλώσσα των Σκοπίων (η οποία είναι συναφής με τη Σερβική και Βουλγαρική) είναι σαφώς διαφορετική από τις τοπικές Σλαβογενείς ή Σλαβοφανείς διαλέκτους - όπου χρησιμοποιούνται ως προφορικά ιδιώματα από δίγλωσσους Έλληνες στις παραμεθώριες περιοχές της Ελληνικής Μακεδονίας.

12. Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση την εκχώρηση διαβατηρίων στους Έλληνες των ιστορικών βορείων περιοχών της Μακεδονίας, την Πελαγονία και Γευγελή (σημερινή νότιο πΓΔΜ), ανεξαρτήτως της μητρικής γλώσσας (δηλαδή, Ελληνικής, Βλάχικης, τοπικών Σλαβογενών/Σλαβοφανών διαλέκτων ή της Σλαβονικής επίσημης γλώσσας των Σκοπίων).

Αναδημοσίευση: voiceofgreece.gr / Συντάχθηκε από τον Θεόφιλο Δουμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου