Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2008

Επιστολή - Κόλαφος για τον επερχόμενο σύγχρονο Μεσαίωνα!

Τα βιβλία διαβάζονται, δεν καίγονται
Επιστολή προς συναδέλφους εκδότες και βιβλιοπώλες.




του Ιωάννη Χρ. Γιαννάκενα
διευθυντή των εκδόσεων "Πελασγός"


Κύριοι συνάδελφοι,

Στις 5 Ιουνίου 2008 μία ομάδα περίπου τριάντα κουκουλοφόρων επέδραμαν στις 7.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο μου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 14, την στιγμή που βρισκόμουν μέσα με έναν πελάτη, μας απομάκρυναν βιαίως και εν συνεχεία το πυρπόλησαν και το κατέστρεψαν ολοσχερώς. Στην συνέχεια πήγαν και κατέστρεψαν και το βιβλιο­πωλείο των Εκδόσεων Γεωργιάδη. Στις 21 Ιουνίου ακολούθησε ο εμπρησμός των εκδόσεων «Νέα Θέσις» του Γιάννη Σχοινά, για να φθάσουμε στις 4 Ιουλίου στον εμπρησμό των εκδόσεων «Ελεύθερη Σκέψις».

Με λίγα λόγια σε ένα μήνα κατεστράφησαν ΤΕΣΣΕΡΑ βιβλιοπωλεία με δεκάδες χιλιάδες βιβλία, στο κέντρο της Αθήνας. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών είναι μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου ή του Συλλόγου Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Αθηνών ή και των δυο (όπως εγώ).

Εδώ λοιπόν προκύπτουν καίρια ερωτήματα:

  • Γιατί σιωπούν οι συνδικαλιστικοί μας φορείς;
  • Γιατί δεν καταδίκασαν το κάψιμο τεσσάρων βιβλιοπωλείων και δεκάδων χιλιάδων βιβλίων; Μήπως συμφωνούν με την δραστηριότητα των κουκουλοφόρων;

Κύριοι συνάδελφοι,

Λυπάμαι που θα το πω αλλά οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων είναι ΑΝΑΞΙΟΙ να εκπροσωπούν ένα χώρο πνεύματος και ελευθερίας. Είναι δυνατόν το 2008 να καίγονται βιβλία και οι «αρμόδιοι φορείς» να ΣΙΩΠΟΥΝ; Την παρουσία τους την αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν ποικιλοτρόπως ενημερωνόμαστε για τις κατηγορίες μεταξύ τους για υπεξαιρέσεις και συκοφαντίες. Εύγε λεβέντες του Πνεύματος και της Ελευθερίας, σκέτη απογοήτευση είστε. Η σιωπή είναι συνενοχή και οι «διοικήσεις» των σωματείων μας, φορούν την κουκούλα της υποκρισίας και της αντιδημοκρατικότητας.

Κύριοι συνάδελφοι,

Ζητώ από εσάς τους «φορείς του πνεύματος» να καταδικάσετε την δραστηριότητα των ταγμάτων εφόδου της Νέας Τάξης που καίει βιβλία σήμερα, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως άλλοι έπραξαν στον μεσοπόλεμο, σε Ανατολή και Δύση. Η συνύπαρξη ΙΔΕΩΝ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ είναι βασικός κανόνας πολιτικού πολιτισμού. Ζητώ λοιπόν, να κάνετε το χρέος σας, πριν η τυφλή βία της ανελευθερίας και της μισαλλοδοξίας, που ΕΣΕΙΣ με την στάση σας εκκολάπτετε, φθάσει και στην δικιά σας πόρτα.

Με λύπη και αηδία
Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας
Εκδόσεις «Πελασγός»

ΥΓ. Θέλω όμως να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΨΥΧΑ τους συναδέλφους εκείνους (μη συνδικαλιστές) που έσπευσαν να μου συμπαρασταθούν, ηθικά και υλικά, πέρα από κόμματα και βιώματα, απλά ανθρώπινα και συναδελφικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου